maanantaina, tammikuuta 16, 2006

onko humanismi kuitenkaan in?

Jälleen alkoi koulu ja samalla kuntokuuri. Saa nähdä alkaako sitä olla jo illalla niin nälissään, että ajatuksissa pörräävät pelkät burgerit ja muut rasvaherkut. Aamupäivällä starttasi ensimmäinen kirjallisuudenkurssini Helsingin yliopistossa, ja olisi se voinut vähän paremminkin mennä. Käsittämättömän kuiva ja vaisu opettaja...Ehkä ihan hyvä tutkija, mutta juuri sellaista laatua joiden pitäisikin olla keräämässä pölyä harteilleen eikä yrittämässä sieltä pölyn seasta mumisemalla toimia jonkinlaisena opettajana meille nuorille humanisteille. Ihme touhua...kurssin rakenne oli täysin vaiheessa eikä mistään oikein tuntunut irtoavan mitään mielipidettä. "joo siis, joo tehdään vaan niin, joo, tai siis, oottakaas, joo, jos mä mietin tota asiaa ensi kerraksi?". Ei helvetti, ei näin. Varoittava esimerkki tutkijan uraa vastaan?

Samalla alkoi mielessä itämään vähän sellaisia pahoja ajatuksia (jälleen kerran) tän kirjallisuudentutkimukseksi kutsutun näpertelyn tarpeellisuudesta. Jotenkin tuntuu, että se, että tekee jotain mielivaltaisia kategorioita, joiden perusteella sitten luokittelee esim. kirjan kertojan asemaa suhteessa tekstiin ei ole lähelläkään sitä, mikä lukemisessa on niin hienoa ja kiinnostavaa. Kyllähän kirjaa voi lukea ilman mitään teoreettisa viitekehystä ja silti tajuta kaiken sen, minkä esittämiseen jotkut tekevät mitä oudoimpia kaavioita.

Vaalihumu näkyy jatkuvan vielä seuraavat kaksi viikkoa. Tapiolalaisena riistoporvarina oma kantani ei liene arvoitus, mutta ehkä voitaisiin tasapainon vuoksi laittaa tähän loppuun mitä mieltä tilanteesta on eräs Turun yliopiston lehtori, jonka blogia olen lukenut jo reilusti yli vuoden päivät.

"Minulle riittäisi kun näkisin jokaisen Niinistöä äänestäneen ihmisen naamassa sinisen ristin, jotta tietäisin keitä nuo nilviäistäkin alemmat elämänmuodot oikein ovat: nuo ihmiset jotka äänestävät sen puolesta että raha rulettaa kaikessa siinä mikä on ihmisten välistä ja kaikessa siinä miten ihminen suhtautuu luontoon. Sen jälkeen tietäisin, ettei minun tarvitse edes vaihtaa sanaaa noiden dollarinilviäisten kanssa, koska eiväthän nekään minuun ihmisenä suhtaudu vaan korkomarkkinoina. Ja miksikö juuri sininen risti? Jotta muistaisin millaisen tekopyhyyden lävitse ne esiintyvät "Suomen" asialla."

Näin?

3 Comments:

At 6:26 ip., Blogger Telemakhos said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 11:38 ip., Blogger Runopoika said...

Eivätköhän kaikki huomaa, että kommentoin opetusta nimenomaan yhden tunnin jälkeen, enkä todellakaan lado mitään yleisiä totuuksia ja teesejä. Toivottavasti tässä on osa vitsiä, koska kommentit ovat sen verran yleistäviä...Mikä on Niinistölandia? Millaisia johtopäätöksiä tulevaisuudesta voi tehdä jonkin vaalikampanjan pohjalta? Voiko presidentti olla muuta kuin edustaja ja mielipidejohtaja nykyisillä valtaoikeuksilla?

 
At 1:06 ap., Blogger Telemakhos said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 

Lähetä kommentti

<< Home